• 0 545 826 80 11
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Blog

Yapısal Kablolama Nasıl Olmalıdır?

Yapısal kablolama gelişen teknoloji, bilgisayar ve bilgisayar destekli sistemlerin her yerde kullanılmasıyla giderek daha da önem kazanmaya başlamıştır. Mevcut yapılarda ister ev, ister ofis, ister geniş alanlarda isterse de büyük alanlarda planlama yapılırken kablolama sistemleri göz önüne alınarak yapılmalıdır. Küçük büyük tüm yapılarda mevcut elektrik sistemleri ve tesisatlarının yanında zayıf akım kablolama diye tabir edeceğimiz sistemlerde düşünülmelidir. Yapısal kablolama sistemleri yapının mimari sistemi de göz önünde bulundurularak proje başlangıcı ve her aşamasında dikkatli bir şekilde planlanmalıdır. Yapımı devam eden ve Bitmiş binalarda eğer kablolama sistemi düşünülmemiş yada yanlış planlanıp sistemin gerektiği gibi düzenlenmemişse büyük para ve zaman kayıplarına neden olabilir. Bu yüzden ister proje  aşamasında olsun ister yapımı bitmiş yada devam eden işlerde olsun yapısal kablolama sistemlerine büyük önem verilmelidir.

Yapısal kablolama sistemlerinde diğer sistemlerde olduğu gibi en önemli aşama plan ve proje aşamasıdır. Plan proje aşamasında yapıda kullanılacak Bilgisayar kablolama sistemi, Ups sistemi, Şebeke sistemi, Alarm Sistemi, Telefon Kablolaması, Kamera Kablolaması, Yangın Sistemi ve diğer kablolama sistemleri önceden planlanmalıdır. Kabloların geçiş güzergahları bu güzergahların daha sonra oluşabilecek ihtiyaçlara göre mevcut yapının görüntüsünü bozmayacak şekilde genişlemeye müsait olup olmaması önemlidir. Kablolama yapılırken sistem odaları ve kabinet yerleşimleri iyi düşünülmeli ileride oluşabilecek ihtiyaçlara cevap verecek şekilde olmalıdır. Mevcut yapıda varsa şaft ve geçiş güzergahları bu sistemler de düşünülerek geniş olarak yapılmalı dışarıdan müdahaleye imkan vermelidir. Sonradan yapılacak kablolama çalışmalarında kablolar kanal ve tavan üstleri gibi yerlerden geçtiği için hem görüntü kirliliği hemde fazladan tadilat, inşaat, kırma ve yıkım işleri çıkarmaktadır. Büyük projelerde proje öncesi bilgi işlem yöneticileriyle bir araya gelinerek kullanılacak sistemlerin ihtiyacına göre uygun mimari planlama ve proje aşamaları planlanmalıdır. Mevcut yasal düzenlemeler ve ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak kablo sisteminin uzun dönem çalışması sağlanmalıdır. İyi yapılan bir kablolama sistemi tüm kablolama ihtiyaçlarına uzun dönem cevap verebilmektedir. Kablolama yapılırken ileride oluşabilecek genişlemelere göre hem çok sayıda kablo çekilmeli hemde ana hatlara farklı güzergahlardan yedek kablolar çekilmelidir. Bu kablolar gerektiği zaman diğer hatların kabloları kesildiğinde yada iletişim bir şekilde kesildiğinde yedek hatlar üzerinden sağlanabilmelidir. Kablolamada ilk maliyet her zaman fazla gibi gözüksede kablolamanın sizi 20-30 sene sıkıntısız bir şekilde çalışacağı düşünüldüğünde diğer maliyetlerden kurtararak ekonomi sağlamanızı sağlar. İyi apılmış bir kablolama uzun dönem yenileme ihtiyaçlarını ve tadilat işlerini minimuma indirir.